Thursday, April 20, 2006

Lagu yang tak pernah mati

I can feel it coming in the air tonight
Oh Lord....

Kadang enak juga denger lagu2 lama. Saya lagi berbaring santai ditempat tidur sama Annisa dan istri sembari dengerin radio. Istri lagi kecapean soalnya tadi siang ngajak Annisa main ke taman Bastion. Annisa dan saya nyari lagu2 yang enak pakai remote control. Dapet lagu Phil Collins di radio Nostalgia yang membawa pikiran saya balik keawal tahun '80-an --jaman2 'perjuangan' , jaman adolesence, jaman 'baru gede', akhir SMP awal SMA.

Ada 2 masa yang masuk balik ke pikiran saya sewaktu mendengar lagu tadi sembari menutup mata, berusaha untuk menangkap lebih lengkap kejadian2 yang lewat pada waktu itu. 20-an tahun yang lalu --kira2.

Yang pertama, teringat keluarga sepupu yang tinggal didaerah Pakubuwono Kebayoran. Dari jaman dulu mereka memang penggemar Genesis mulai dari generasi Peter Gabriel sampai Phil Collins menjadi lead singernya. Om-om dan sepupu2 kita yang lebih tua memang mempengaruhi selera musik kita, yang akhirnya lagu2 Genesis, Phil Collins dan 1 hit dari Tony Bank ('Is this love') jadi ikon dengan masa SMP-SMA kita.

Apa kabar mereka sekarang yah? Sudah lama nggak ketemu. Lebaran bareng terakhir 8 tahun yang lalu.

Itu kenangan yang pertama, yang kedua, saya jadi teringat temen SMA, penggemar Phil Collins: MT Firdaus a.k.a. Daus. Satu dari sedikit orang yang saya panggil teman. Sebetulnya saya orang yang gampang untuk dekat dengan orang lain dan cukup approachable tapi ternyata nggak banyak orang yang pernah deket dengan saya akhirnya jadi teman.
Sempat kos bareng di Depok kurang dari setahun akhir '88 sebelum akhirnya kita sibuk masing2, pindah kos, lulus kuliah, kerja dan jarang kontak sampai akhirnya kita ketemuan lagi tahun 2003 waktu saya dan keluarga liburan ke Jakarta.

Memori... memori.... memang bener kata orang kalau wangi2an (=fragrance) dan musik (=sound) bisa membawa kita balik kebelakang, ke ruang dan waktu kita denger be-bunyian atau mencium we-wangian tadi yang terjadi bersamaan dgn periode penting dlm hidup kita.

Selamat bernostalgia.....

6 Comments:

Blogger whoami123 said...

.
We work like a horse.
We eat like a pig.
We like to play chicken.
You can get someone's goat.
We can be as slippery as a snake.
We get dog tired.
We can be as quiet as a mouse.
We can be as quick as a cat.
Some of us are as strong as an ox.
People try to buffalo others.
Some are as ugly as a toad.
We can be as gentle as a lamb.
Sometimes we are as happy as a lark.
Some of us drink like a fish.
We can be as proud as a peacock.
A few of us are as hairy as a gorilla.
You can get a frog in your throat.
We can be a lone wolf.
But I'm having a whale of a time!

You have a riveting web log
and undoubtedly must have
atypical & quiescent potential
for your intended readership.
May I suggest that you do
everything in your power to
honor your encyclopedic/omniscient
Designer/Architect as well
as your revering audience.
As soon as we acknowledge
this Supreme Designer/Architect,
Who has erected the beauteous
fabric of the universe, our minds
must necessarily be ravished with
wonder at this infinate goodness,
wisdom and power.

Please remember to never
restrict anyone's opportunities
for ascertaining uninterrupted
existence for their quintessence.

There is a time for everything,
a season for every activity
under heaven. A time to be
born and a time to die. A
time to plant and a time to
harvest. A time to kill and
a time to heal. A time to
tear down and a time to
rebuild. A time to cry and
a time to laugh. A time to
grieve and a time to dance.
A time to scatter stones
and a time to gather stones.
A time to embrace and a
time to turn away. A time to
search and a time to lose.
A time to keep and a time to
throw away. A time to tear
and a time to mend. A time
to be quiet and a time to
speak up. A time to love
and a time to hate. A time
for war and a time for peace.

Best wishes for continued ascendancy,
Dr. Whoami


P.S. One thing of which I am sure is
that the common culture of my youth
is gone for good. It was hollowed out
by the rise of ethnic "identity politics,"
then splintered beyond hope of repair
by the emergence of the web-based
technologies that so maximized and
facilitated cultural choice as to make
the broad-based offerings of the old
mass media look bland and unchallenging
by comparison."

3:10 PM  
Anonymous IndraPr said...

8 tahun ngga pernah ketemu sepupu? Memangnya kapan terakhir pulang ke Jakarta, Ta? :)

4:09 PM  
Blogger Skywriter said...

Speaking of Mr. Collins & Genesis, was that before or after you started banging your head with radically raging tunes from Mr. Bongiovi? :) I remember your 'Slippery When Wet' album. I thought that kinda songs were the most-rocking sound I'd ever heard. I was wrong when I later met 'Sepultura', 'Metallica' and bands alike....
Now, my 8-year-old son bangs his head on Linkin' Park!

11:32 PM  
Blogger tata said...

Bon Jovi and stuff came later. In general I listen more to British rock than the American one --except those from Seatle-sound league.

2:20 AM  
Blogger tata said...

@indra: terakhir pulang taun 2004, tapi ngga pernah pas lebaran. Itu juga tetep gak sempet ketemu mereka soalnya kita musti bolak balik Jakarta-Cianjur tempat orang tua gue.

2:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

I find some information here.

12:06 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home